Bij alle grote (en vaak ook kleine) vraagstukken hebben we andere partijen nodig om ze aan te pakken. Tegelijkertijd is niemand opgeleid tot ‘samenwerker’: we doen het er vaak bij en doen veel op gevoel, intuïtie en ervaring. Hoe beweeg je je in een organisatie? Hoe moet je samenwerken in en met een team? Wat zijn nu dé patronen in samenwerkingsverbanden? En hoe kan je daar vanuit jouw rol bewust aan werken?
Verbinding maken door de verschillen heen. Leer hoe mensen de cultuur vormen en de cultuur de mensen vormt. Daag jezelf uit om anders te kijken naar mensen en teams.
Op basis van de Deep Democracy-methode zorg je dat de wijsheid van de hele groep wordt benut. Je brengt de onderstroom (de gezamenlijke wijsheid) naar boven om het potentieel van ieder individu te benutten en het groepsgevoel te vergroten. Werkelijk luisteren en ruimte geven aan de ‘minderheid’ hoort daarbij. Je kunt alleen een team bouwen op basis van interactie en dialoog! Geen vergaderingen, hoorzittingen of bijeenkomsten maar ontmoetingen waarin je met elkaar de juiste perspectieven deelt, en samen besluiten neemt.
Patronen in samenwerkingsverbanden: deze herkennen en expliciet maken en de vinger kunnen leggen op de essentie van die patronen
Reflectie op je eigen rol als procesbegeleider of teamlid: je eigen ‘kleur’ vinden en waarderen, de kwetsbaarheden van je voorkeursstijl kennen
Condities creëren om te interveniëren: hoe kies ik een interventie, wat zijn de condities waaronder een interventie kansrijk is, wanneer kan ik beter wat anders doen, of zelfs niets doen? Hoe betrek ik anderen bij mijn interventie?
Omgaan met groepsdynamiek, conflicten of dieperliggende verschillen van inzicht.